top of page
17928105610599919.jpg

Ny på ridskolan-Välkommen!

Lärande har inga gränser

Som ny elev på ridskolan finns det en del du behöver tänka på och framförallt för dig som är med som vuxen till en elev under 18 år.

Klicka här för att läsa Svenska ridsportförbundets broschyr "Välkommen till ridskolan" 

Välkommen till Hallstaviks ryttarförening! 


Hitta rätt

När du kommer till oss genom grindarna, gå förbi kollektivstallets ingång och runt hörnet så hittar du ingången till ridskolan. Det finns en whiteboard med hästfördelning, mitt i stallet, där står det vilken häst du ska rida. Som ny i stallet får man extra hjälp med att hitta första gångerna. 

När ska jag vara på plats?

Det är alltid bra att vara i god tid. Till skillnad från många andra sporter använder vi levande djur och är man stressad påverkar det både hästen och dig själv negativt. Innan lektionen ska hästen oftast göras iordning. Detta brukar ta minst 30 min, gärna mer. 

Kom i tid så att du hinner kolla upp vilken häst du ska rida och eventuellt prova ut hjälm och säkerhetsväst. 

Hästen ska vara uppbunden i boxen när du gör iordning hästen inför ridlektionen, du ska borsta, kratsa hovarna och visitera (se och känna över hästen så att den inte har några skador eller sår). Se till att hästen är ren över allt, skulle det vara blöt lera får det vara kvar eller tvättas bort med svamp och hink, innan du sadlar. Tränset sätter du på sist när du och hästen är klar med allt annat. Sätt aldrig fast hästen i en uppbindning direkt i tränset/bettet.


Föräldrar/andra vuxna

Föräldrar/andra vuxna bör följa med till stallet och hjälpa till under ridlektionen. Det är bra om att du som förälder/annan vuxen vill lära dig att hjälpa ditt barn med hästen. Även om du inte kan något om hästar kan man lära sig. De första lektionerna är det oftast bra om föräldern/annan vuxen kan vara med och för att leda hästen.


Klädsel

Oömma kläder, skor med liten klack, kängor eller gummistövlar brukar vara ett bra alternativ.

För säkerhets skull: inga smycken eller piercingar. Tröjan ska helst inte ha någon luva och ska täcka axeln (inga linnen). Långt hår bör vara uppsatt. Ridbyxor eller andra mjuka byxor. 


Ridhjälm och säkerhetsväst

Finns till utlåning i sadelkammaren. Hjälmen får inte "guppa" när den sitter på huvudet och ska kännas bekväm. Säkerhetsvästen ska på framsidan täcka det nedersta revbenet och på baksidan ska den nå ner till svanskotan ungefär. Hjälm är obligatorisk, säkerhetsväst vid all hoppning men rekommenderas vid all ridning.

Hjälmen ska alltid bäras vid all hantering av hästarna. 


Efter lektionen

Ska din häst gå på lektionen efter din lämnar du över hästen till nästa ryttare. Om inte så ska hästen tas in i stallet igen, sadlas av, borstas, visiteras och ev täcke på. När du är klar med hästen ska den stå lös i boxen utan grimma. Säg till om ni vill ha extra hjälp. 


Lektionstid

Lektionstid är den tid eleven/ryttaren disponerar hästen inklusive upp- och avsittning samt fram- och bortplockning av material. Du som förälder eller medhjälpare hjälper till att plocka fram/bort material. Föräldrar går med sitt barn tills barnet känner sig trygg. 

Lektionsplats

Din anmälan är bindande för innevarande termin och din plats på ridskolan förlängs automatiskt termin för termin. Vill du av någon anledning säga upp din plats behöver du göra det skriftligt via mail till ridskolan@hallstaviksryttarforening.one. 

Aktuell uppsägningstid regleras i villkoren för lektionsridning. 

Villkor lektionsridning

Ridavgifter

Ridavgift faktureras uppdelat på 3 gånger per terminen.

Vid för få anmälningar till en enskild grupp förbehåller vi oss rätten att föreslå en alternativ grupp.


Medlem

Som ridande på ridskolan ska du vara medlem. Medlemsavgiften betalas per kalenderår, den faktureras i början av året eller när du påbörjar din lektionsridning. I avgiften ingår en olycksfallsförsäkring och tidningen Häst och Ryttare bland annat. Som medlem hos oss har du även möjlighet att delta i övriga aktiveter.


Provridning

Som ny elev har du möjlighet att provrida i lämplig grupp innan du binder upp dig för hela terminen. Du får provrida max två lektioner. Börjar du rida den tredje lektionen tackar du ja till resterande termin. Väljer du att inte fortsätta rida hos oss efter din provridning betalar du via swish för de gånger du har ridit. Ordinarie lektionspris plus 50kr. 


Avbokning

Vid förhinder eller sjukdom ska återbud lämnas senast kl. 9.00 samma dag. Du har möjlighet att rida igen missade lektioner, om de är korrekt avbokade, i mån av plats i lämplig grupp. Missade lektioner måste tas igen under innevarande termin.
Ny på ridskolan: Om
bottom of page